Ressenyes


-oOo-
 
  • Ressenya del volum I (Nou maneres de morir a l'espai) a càrrec de Hajar el Housaini, estudiant de llengua i literatura a la Universitat Rovira i Virgili (24 novembre 2019). 💬
Nou maneres de morir a l’espai és el primer llibre d'una llarga saga de més de 5 volums escrita per Xavier Rull. Es tracta d'una obra de ciència-ficció futurista amb tocs de realisme científic, com el mateix editor explicita al principi de l'obra. És la història d'uns personatges que tenen una forma de vida una mica peculiar com és ser uns bandits o "fora lleis", que viuen al marge de tot.
L'autor fa una crítica bastant subtil de la societat actual utilitzant un ambient futurista, una societat del futur decadent, poc estructurada, violenta, i sobretot corrupta, òbviament amb molta ironia.
Com el mateix autor cataloga, és una novel·la de ciència-ficció però molt humana, s'utilitza la psicologia dels personatges, és a dir que el lector es pot identificar amb situacions, amb personatges, encara sent imaginaris. Els protagonistes com he dit anteriorment són "fora lleis" vulnerables, són persones que es fan mal, que moren i que senten, cosa que accentua l'autor i que reafirma encara més la humanitat dels personatges ficticis que apareixen en la novel·la.
El més substancial del volum és el llenguatge. Es tracta d'un llenguatge col·loquial, s'utilitza un vocabulari molt groller, emprat, a parer meu, per ser més proper al lector. Un altra qüestió que destacaria de la llengua que s'utilitza en el llibre és que està plena d'elisions, cal matisar que aquestes elisions fonètiques donen el toc culminant perquè sembli un llenguatge futurista, un català evolucionat; però és bàsicament la llengua actual, la parla d'avui en dia transcrita.
Personalment, m'ha agradat molt la crítica subtil que utilitza l'autor, i sobretot les lliçons tan reals que fa arribar mitjançant la ficció. Encara que la ciència-ficció no sigui la temàtica que més m'agrada, aquesta novel·la ha aconseguit enganxar-me, sobretot amb el suspens que deixa l'escriptor al final de cada capítol i l'humor lleu que hi ha en diferents situacions de la novel·la el qual li dona una pinzellada de comicitat a tanta dura realitat.

-oOo-
 
  • Ressenya del volum I (Nou maneres de morir a l'espai) a càrrec d'Emili Samper, editor de La Batcova (25 setembre 2019). 🐺
Nou maneres de morir a l’espai ens convida a enrolar-nos en la Skørdåt i explorar com serà la Terra (i el Sistema Solar) del segle XXVII. Gràcies a una lectura àgil, serem un tripulant més d’aquesta particular nau en un món més semblant al nostre del que podem pensar a primer cop d’ull.

Xavier Rull construeix, amb les seves pròpies regles, tot un món que ens fa propers uns personatges ben dispars que viuen aventures galàctiques que no tenen res a envejar a altres universos. I ho fa, a més, en la nostra llengua. Després de llegir aquest primer tast voldràs saber quines aventures esperen a partir d’ara a en Mikka i companyia.

-oOo-
 
  • Ressenya del volum I (Nou maneres de morir a l'espai) a càrrec de Gerard Sellés, estudiant universitari de Filologia Catalana (2 octubre 2019). 📑
És d'aquells llibres que no pots deixar de llegir perquè és una successió d'esdeveniments continus. Quan et penses que els tripulants de la Skørdåt tindran una mica de tranquil·litat, patapam!, et trobes de sobte una subtrama que ho gira tot com un mitjó.
 
M'han agradat els personatges perquè tenen una personalitat molt ben definida i converteix la novel·la en una polifonia on hi ha moltes veus. No és la típica obra on apareix un personatge, fa una funció i de sobte ja no el tornes a veure més, sinó que és una carrera de relleus.
 
És un univers narratiu amb segell propi.
 
-oOo-
  • Vols enviar-nos la teva opinió? Escriu-nos aquí!